23 лютого 2021 року

16:50:45 23.02.2021 Назад

ЗАСІДАННЯ КОМІТЕТУ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

18 лютого 2021 року директор Державної установи «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку Національної академії наук України», академік НААН України, д.е.н., проф. М.А. Хвесик, д.с-г.н., с.н.с. О.І. Жовтоног взяли участь у он-лайн засіданні Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. Учасники наради заслухали звіт Голови Державного агентства водних ресурсів України В.М. Шліхти, зокрема про основні результати діяльності водогосподарської галузі за минулий рік, про законопроектну роботу та інші заходи, пов’язані з реалізацією державної політики у сфері розвитку водного господарства та гідротехнічної меліорації земель, управління, використання та відтворення поверхневих водних ресурсів.

В. Шліхта звернув увагу на те, що основним напрямом у реформуванні галузі є перехід до інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом. У Держводагентстві розроблена «дорожня карта» формування планів управління річковими басейнами, яка відповідає Постанові Кабінету Міністрів України від 18.05.2017 № 336 «Про затвердження Порядку розроблення плану управління річковим басейном». Важливим здобутком 2020 року став скринінг забруднюючих речовин, який у минулому році провели в Україні вперше. За його результатами були визначені специфічні показники для кожного басейну. У 2020 році велике значення надавалось роботі в напрямку реалізації державної політики щодо зрошення та дренажу. Відповідно до цього минулого року Кабінетом Міністрів України було затверджено план заходів щодо реалізації державної стратегії зрошення та дренажу, активізовано роботу міжвідомчої координаційної ради та розроблено проєкт Закону «Про об’єднання водокористувачів».

У доповіді, Валентин Михайлович зазначив, що у 2020 році активізоване співробітництво з академічною спільнотою щодо наукового  обґрунтування управлінських рішень. Наш інститут співпрацює із Держводагенством в питаннях проведення аналізу планів річкових басейнів, зокрема основна увага зосереджена на розробці механізму оплати водогосподарських послуг із збільшенням частки покриття витрат, вирішення проблем інституціонального розвитку галузі і формування Національної водної стратегії України.

 

Відділ економічних проблем водокористування