23 вересня 2021 року

23:03:34 23.09.2021 Назад

ІНДУСТРІЯ ГОСТИННОСТІ ЯК ДРАЙВЕР СТАЛОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНУ

На сьогодні організація подорожей, санаторно-курортного обслуговування, розваг, шопінгу, масового харчування тощо формує потужну господарську сферу – індустрію гостинності. Фахівцями наголошується, що сучасна індустрія гостинності – це складна й порівняно відокремлена соціально-економічна система зі створення, просування і реалізації послуг з розміщення, харчування, побутового обслуговування, дозвілля, розваг та інших послуг, а також реалізації товарів у закладах готельного і ресторанного профілю. Індустрія гостинності має тривалий еволюційний розвиток, складну організацію. Вона сумісно з індустрією туризму формує єдину систему обслуговування туристів та відіграє вагому роль в економіці як один з драйверів сталого просторового розвитку, що зміцнює регіональну економіки, включає в господарський обіг природні ресурси, активізує господарську діяльність, стимулює місцевий брендинг та розвиток креативних виробництв, забезпечує продуктивну зайнятість та сприяє соціально-культурному розвитку території.

Високоефективна  індустрія гостинності здатна виступити локомотивною галуззю економіки території, яка спирається на ключові компетенції у виробництві регіональних брендів на базі унікальних ресурсних можливостей регіону. Проблематиці сталого розвитку туризму, формування ключових компетенцій індустрії гостинності, просування регіональних брендів та адаптації готельно-ресторанних і туристичних послуг м. Києва до поточної ситуації був присвячений, серед іншого, навчально-практичний семінар-екскурсія «Індустрія гостинності міста Києва в умовах пандемії COVID-2019», організований 15 вересня 2021 р. кафедрою індустрії гостинності та сталого розвитку Навчально-наукового інституту управління, економіки та природокористування (ННІУЕП) Таврійського національного університету імені В.І.Вернадського для студентів та викладачів спеціальностей «Готельно-ресторанна справа», «Науки про землю», «Екологія» і «Туризм».

У семінарі на основі договору про співпрацю між кафедрою індустрії гостинності та сталого розвитку ННІУЕП Таврійського національного університету імені В.І.Вернадського та відділом методології сталого розвитку ДУ «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку НАН України» взяв участь провідний науковий співробітник цього відділу к.е.н., доц. Д.В.Клиновий. У своєму виступі він охарактеризував можливості сталого розвитку галузей індустрії гостинності як драйверів регіональної економіки на унікальній місцевій ресурсній базі м. Києва в умовах карантинних обмежень, пов’язаних із епідемічною ситуацією. Під час екскурсії учасників було ознайомлено з відомими туристичними, готельно-ресторанними та розважальними об’єктами індустрії гостинності  м. Києва: готелем «Україна», Золотоворотським сквером, Будинком актора, Софією Київською, монументальними ансамблями Хрещатику, площі Богдана Хмельницького та Майдана Незалежності, Пейзажною алеєю, Київським Пасажем  тощо.

Відділ методології сталого розвитку