7 березня 2023 року

09:51:15 07.03.2023 Назад

ОРГАНІЗАЦІЙНА СТРУКТУРА ВПРОВАДЖЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ЕКОЛОГІЧНОГО ПРОЕКТУ

Від запровадження депозитної системи збору тари виграють усі: і підприємці, і покупці, і екологія. Багато країн світу, таких як Німеччина, Канада, Швеція, Норвегія, Данія, Естонія, Фінляндія вирішили проблему накопичення тари саме завдяки введенню в дію подібних депозитних систем. У цих країнах люди мають можливість здавати пляшки за допомогою спеціальних автоматів — фандоматів, які повертають їм гроші. На перший погляд може здатися, що впровадження депозитної системи збору тари створює зайвийклопіт для покупця, але зібрана в такий спосіб тара гарантовано відправиться на переробку, а не потрапить на звалище, завдяки чому обсяг побутових відходів скорочуватиметься. І в цьому полягає величезна перевага такої системи.

Наприклад, у Німеччині депозитна система працює вже понад 12 років. У перші місяці після впровадження такої системи німці повертали близько 85 % тари, а вже через рік цей показник наблизився до 100 %ідосі тримається на цьому рівні. У вартість напою закладено 25 євроцентів,і коли покупець повертає тару, він отримує чек, яким може розрахуватися в супермаркеті або отримати готівку в касі.

Отже,покупець платить лише за напій, маючи можливість повернути свої грошіза тару, а зібрані пляшки надходятьна вторинну переробку.

Таблиця – 1

Організаційне забезпечення інвестиційних проєктів як інструменту екологічних механізмів

2023-03-07-094901677

2023-03-07-095042770

Податкова служба України та Міністерство фінансів України мають розробити дієвий план впровадження інвестиційного проекту за участю не лише міжнародних і державних інвесторів, а й виробників водних напоїв, місцевих територіальних громад та суб’єктів господарювання України.

Кошти, що, як передбачається,зможуть заощадити виробники напоїв у результаті впровадження ефективної депозитної системи повернення тари, планується розподілити частково на погашення інвестиційних витрат міжнародних організацій та держави на придбання обладнання,а  частково — на збільшення суми прибутку підприємств — виробників напоїв.

Відділ економічних проблем водокористування