9 лютого 2015 року

21:37:05 09.02.2015 Назад

ЕКСПЕРТНИЙ КОМЕНТАР ДУ ІЕПСР НАН УКРАЇНИ: ДИРЕКТОР ІНСТИТУТУ АКАДЕМІК НААН УКРАЇНИ, ПРОФЕСОР ХВЕСИК М.А. – ПРО ПРИРОДНІ РЕСУРСИ ЯК ДІЄВЕ ДЖЕРЕЛО НАПОВНЕННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ

Як зазначає директор ДУ ІЕПСР НАН України академік НААН України, професор Хвесик М.А., природні ресурси мають стати дієвим джерелом наповнення Державного бюджету України. На сьогодні природний капітал України є вагомою складовою її національного багатства, проте значною мірою недооціненим. До того ж у рекомендаціях Всесвітнього саміту Організації Об’єднаних Націй зі сталого розвитку «Ріо+20» наголошується, що оцінка й облік природного капіталу має першорядне значення для забезпечення успішних економічних змін на шляху до сталого розвитку національної та світової економіки.

Використання розробок вчених інституту, які стосуються соціально-економічних аспектів використання природних ресурсів, їх оцінки, інвентаризації та кадастру, дасть можливість отримати об’єктивну інформацію про наявний природно-ресурсний потенціал України, повніше залучити його до господарського обороту, забезпечити ресурсну базу для фінансової самодостатності територіальних громад в умовах децентралізації влади в Україні. На розв’язання вищезазначених проблем спрямовані експертні та інформаційно-аналітичні матеріали, які інститут подає органам влади та місцевого самоврядування, а також координаційна робота ДУ ІЕПСР НАН України в рамках Відділення економіки НАН України.