20 лютого 2015 року

18:56:32 20.02.2015 Назад

ЗАСІДАННЯ «КРУГЛОГО СТОЛУ» НА ТЕМУ «ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ СТРАТЕГІЧНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ОЦІНКИ (СЕО) В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ»

17 лютого 2015 року завідуючий відділом економічних проблем екологічної політики та сталого розвитку ДУ ІЕПСР НАН України д.е.н., проф. Хлобистов Євген Володимирович взяв участь у засіданні «круглого столу» на тему «Перспективи впровадження стратегічної екологічної оцінки (СЕО) в Україні в контексті європейської інтеграції», проведеному Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Засідання вів Голова Комітету Томенко Микола Володимирович. Також з вітальним словом виступили Посол Канади в Україні Роман Ващук і директор проекту «Розбудова спроможності до економічно обґрунтованого планування розвитку областей і міст України» (проект РЕОП) Пол Дарбі. Участь у заході також взяли народні депутати України, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, науковці, представники міжнародних організацій і громадські активісти.

Круглий стіл було проведено разом з проектом РЕОП, який фінансується за підтримки Уряду Канади. У межах проекту було розроблено та апробовано методологію, що ґрунтується на досвіді інших країн, адаптовано її до законодавчих вимог і практики планування регіонального розвитку в Україні. Під час засідання було відмічено, що стратегічна екологічна оцінка застосовується у багатьох країнах світу як процес виявлення екологічних факторів і можливих екологічних наслідків пропонованих стратегій, планів і програм та їх врахування під час прийняття відповідних рішень.

Головна ідея «круглого столу» – продемонструвати можливість та готовність створення підзаконних актів, методичних та регулятивних процедур з провадження СЕО одразу ж після відповідної ратифікації Протоколу по СЕО Верховною Радою України. (Протокол по СЕО був прийнятий на київській конференції Міністрів охорони навколишнього середовища Європи ще 2003 року і Україна є єдиною країною, яка не ратифікувала його). У своєму виступі головуючий, М.В. Томенко, відзначив високу роль Національної академії наук України щодо розробки та імплементації процедур СЕО, виступив з ініціативою створення при Комітеті Громадської наукової ради, яка буде координувати науковий супровід важливих для держави природоохоронних рішень та законотворчих ініціатив.

У своєму виступі представник ДУ ІЕПСР НАН України професор Є.В. Хлобистов відзначив, що фахівці інституту тривалий час вивчають досвід та можливості застосування процедур СЕО і займаються цією проблематикою: співробітники установи (зокрема, Є.В.Хлобистов) були у складі авторського колективу першого в Україні «Українського національного посібника з впровадження Стратегічної екологічної оцінки…» (Харків, 2008); в нашій установі були захищені перші дисертаційні роботи з економіки природокористування, які присвячені СЕО (А.В. Чернихівська); питання ґрунтовної адаптації процедур СЕО до вітчизняних вимог та особливостей територіального планування, розробки стратегій та програм досліджуються фахівцями інституту (Є.В. Хлобистов, Л.В. Жарова, І.В. Патока, І.В. Шевченко та ін.) понад 10 років. Досвід колективу Інституту має бути максимально врахований у методичному супроводі впровадження СЕО в Україні.

 До Вашої уваги фотозвіт про захід:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.748186608634891.1073741854.340923246027898&type=1