23 лютого 2015 року

15:25:23 23.02.2015 Назад

ВОДНІ РЕСУРСИ УКРАЇНИ У ВИМІРАХ БЕЗПЕКИ

Ураховуючи значення водних ресурсів, у постбіполярний період водокористування  розглядається не лише як проблема екології і соціально-економічного розвитку, а й гарантування безпеки. Сек’юритизація водного питання базується  на об’єктивних чинниках, пов’язаних із кліматичними змінами, демографічними процесами і зростанням світового використання води, та суб’єктивних, спричинених її неефективним, марнотратним використанням.

Крім того, дослідження питання забезпеченості водними ресурсами у площині безпеки дає змогу виявити можливі додаткові шляхи вирішення проблеми та її взаємозв’язок з іншими складовими. Такого підходу дотримується Всесвітня водна рада (World Water Council), зокрема, йдеться про необхідність поєднання фінансового забезпечення, інноваційного розвитку, адекватної екологічної політики та інших заходів. 

Науковці Державної установи «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку Національної академії наук України» поняття водної безпеки пропонують розглядати як стан забезпеченості необхідними ресурсами на рівні, котрий гарантуватиме розвиток і зростання галузей економіки за умови захищеності водоресурсної сфери держави від загроз зовнішнього і внутрішнього характеру. Основним шляхом підтримки належного стану безпеки є формування цілісної системної динаміки, реалізація якої сприятиме досягненню позитивного стану функціонування водоресурсних систем для водокористувачів і водоспоживачів на різних територіальних рівнях.

Можливо виділити низку стимулюючих та дестимулюючих чинників, що визначають базові контури безпеки. До перших належать наявність значних природних запасів водних ресурсів на території України, зниження показників забору і використання, сприятливі тенденції водомісткості ВВП держави та ін. Згідно з результатами дослідження,  рівня водомісткості ВВП у 2000 р. його величина сягала 0,3819 м3/дол. США, 2005 р. – 0,1064, 2010 р. – 0,0725, 2013 р. – 0,0621 м3/дол. США. Така тенденція є позитивною і свідчить про певне зменшення антропогенного тиску на водне середовище.

Серед несприятливих чинників можна виділити низькі показники забезпеченості ресурсами прісної води на одну особу, залежність від ресурсів транзитного річкового стоку, залучення значних обсягів водних ресурсів на потреби виробничої сфери, надмірний рівень водоспоживання соціально-економічним комплексом, високі показники забруднення. За рівнем водозабезпеченості як базовим показником Україна є однією з найменш забезпечених у Європі. Якщо, наприклад, цей показник у Норвегії становить 83735 м3 на одну особу, Греції – 5246, Франції – 2956, то в Україні – 1096 м3 відповідно (рис.). У регіональному розрізі майже у  половини областей він  нижчий, ніж  середній у державі.

 

Рис. Ресурси прісної води у світі,  середнє на одну особу, м3

На показники безпеки негативно впливають воєнні дії у східних регіонах України протягом 2014-2015 рр., коли руйнується значна кількість об’єктів водної інфраструктури, наявні факти затоплення низки шахт, забруднення водойм тощо. Зазначені процеси несприятливо діють на параметри безпеки державного рівня.