22 березня 2015 року

17:32:20 22.03.2015 Назад

22 БЕРЕЗНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДНИХ РЕСУРСІВ

Всесвітній день водних ресурсів запроваджений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році. Ідея святкування Всесвітнього дня водних ресурсів була висунута у 1992 році на Конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро.

Вода – передумова сталого розвитку. Водні ресурси та залежні від них послуги мають величезне значення для економічного зростання, екологічної сталості та боротьби з бідністю. Говорячи про продовольчу або енергетичну безпеку, стан довкілля, ми розуміємо, що вільний доступ до води покращує соціальне благополуччя і якість життя мільйонів людей.

Всесвітній день водних ресурсів щорічно відзначається з метою заохочення збереження та раціонального використання водних ресурсів. Щороку заходи в рамках проведення Дня спрямовані на висвітлення конкретної теми, пов’язаної із збереженням водних ресурсів, підкреслюючи певний аспект проблеми забезпечення прісною водою.

Із послання Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна з нагоди Всесвітнього дня водних ресурсів 2015 року:

«У цьому році у зв’язку з тим, що Організація Об’єднаних Націй має намір прийняти у вересні новий порядок денний у сфері сталого розвитку на період після 2015 року, проведення Всесвітнього дня водних ресурсів дозволяє привернути увагу до їх вкрай важливої і взаємозалежної ролі. Водні ресурси є запорукою функціонування систем суспільної охорони здоров’я, забезпечення продовольчої та енергетичної безпеки, а також діяльності галузей промисловості.

Процес зміни клімату, зростання попиту на обмежені водні ресурси у сільському господарстві, промисловості та містах, а також зростання масштабів забруднення в багатьох районах підсилюють кризу в галузі водопостачання, яку можна врегулювати лише за рахунок міжсекторального та комплексного планування і стратегій на міжнародному, регіональному та глобальному рівнях

Для вирішення численних проблем, пов’язаних з водними ресурсами, нам слід діяти невідкладно і в дусі співробітництва, позитивно сприймати нові ідеї та інновації й бути готовими ділитися інформацією про рішення, яких ми всі потребуємо в інтересах побудови сталого майбутнього. За рахунок цього ми зможемо викорінити бідність, сприяти загальному процвітанню і благополуччю людей, захистити навколишнє середовище і протистояти загрозі зміни клімату».

Тема Всесвітнього дня водних ресурсів 2015 року «Вода та сталий розвиток» звертає увагу на те, як вода впливає на всі аспекти для створення майбутнього, якого ми хочемо.