2 квітня 2015 року

16:32:38 02.04.2015 Назад

ВЧЕНІ ПОЯСНИЛИ, ЯК МАСОВА ВИРУБКА ЛІСІВ ВПЛИВАЄ НА УРОЖАЙНІСТЬ НА ПЛАНЕТІ

Нове дослідження, опубліковане в Nature Communications дає уявлення про те, як масштабна вирубка лісів може вплинути на глобальне виробництво харчових продуктів, викликаючи зміни в місцевому кліматі

У ході дослідження вчені зі Сполучених Штатів і Китаю зосередитися на альбедо (кількість сонячної радіації, відбитої від поверхні Землі) і випаровуванні (транспортування води в атмосферу з ґрунту, рослинності та інших поверхонь) в якості основних чинників змін до локальної температури, повідомляє sciencedaily.com.

Дослідження є першим глобальним аналізом наслідків зміни лісового покриву на локальній температурі за допомогою супутників НАСА.

З дослідження випливає, що політика землекористування може мати економічні наслідки у сільському господарстві.

"Розуміння точних механізмів генерування лісом тепла або холоду може допомогти у прогнозах змін в урожайності. Разом зі знанням інших екологічних факторів, ця інформація може допомогти особам, які приймають рішення, у розробці політики землекористування, написав Сафа Мотешарей, співавтор статті і вчений центру SESYNC.

Сільське господарство - зокрема, перетворення лісового покриву на плантації для вирощення пальмового масла, сої, гуми, кави, чаю, рису та багатьох інших культур - вважається одною з головних причин зникнення лісу.

Така зміна рослинного покриву може керувати підвищенням або зниженням місцевої температури на кілька градусів. Цей вид коливань може суттєво вплинути на врожайність сільськогосподарських культур, які дуже сприйнятливі до конкретних кліматичних умов, внаслідок чого урожай може бути менш продуктивним і менш прибутковим.

За матеріалами УНІАН