13 серепня 2015 року

11:17:45 13.08.2015 Назад

РОЗВИТОК СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ВЛАДИ: НОВІ МОЖЛИВОСТІ ТА РИЗИКИ

Реформа місцевого самоврядування та децентралізація влади в Україні пов’язані як із новими можливостями, так і з ризиками для розвитку сільських територій. Це стосується необхідності забезпечення фінансової спроможності об’єднаних територіальних громад, подолання диспропорцій їх економічного розвитку, розв’язання соціальних і екологічних проблем.

Через дефіцит бюджету перед більшістю сільських громад постане необхідність скорочення мережі об’єктів соціально-культурної інфраструктури. На думку вчених відділу соціоекологічних проблем сталого розвитку ДУ ІЕПСР НАН України, для посилення фінансової та організаційної спроможності громад необхідно вдосконалити систему рентних платежів за споживання природних благ та контролю за дотриманням чинних норм.

Регіональні і місцеві органи влади мають розробити оптимальні моделі поетапного вирішення проблеми надання населенню освітніх та медичних послуг, сформувати фінансово-організаційні засади впровадження проектного підходу до будівництва та облаштування інфраструктурних і соціальних об’єктів.