16 вересня 2015 року

19:18:25 16.09.2015 Назад

АКАДЕМІК НААН УКРАЇНИ, Д.Е.Н., ПРОФ. ХВЕСИК МИХАЙЛО АРТЕМОВИЧ ТА Д.Е.Н., ПРОФ. БИСТРЯКОВ ІГОР КОСТЯНТИНОВИЧ ВКЛЮЧЕНІ ДО СКЛАДУ РОБОЧОЇ ГРУПИ З РОЗРОБКИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ДОПОВІДІ ЩОДО ЗАВЕРШЕННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ РЕФОРМИ

У відповідності до рішення Президії НААН України від 26 серпня 2015 року (протокол № 9) та розпорядження Президента НААН України №61-р від 03 вересня 2015 року академік НААН України, д.е.н., проф. Хвесик М.А. та д.е.н., проф. Бистряков І.К. включені до складу робочої групи з розробки Національної доповіді щодо завершення земельної реформи. 

14 вересня 2015 року в приміщенні Президії НААН України відбулося перше засідання робочої групи, на якій академік НААН України, д.е.н., проф. Хвесик М.А. та д.е.н., проф. Бистряков І.К. у виступах висвітили позицію ДУ ІЕПСР НАН України щодо напрямів завершення земельної реформи, а також окреслили коло питань щодо впровадження результатів досліджень інституту з проблем раціонального використання земельних ресурсів у зміст Національної доповіді.

Зокрема, зосереджено увагу на необхідності визначення принципового системного бачення проектного механізму управління землекористуванням з орієнтацією на отримання конкретного заздалегідь окресленого господарського та фінансового результату. Виходячи з цього було підкреслено, що завершення земельної реформи повинне забезпечити повноцінну оцінку земельного ресурсу як капіталу з урахуванням його ринкової економічної, соціальної та екологічної цінності. У свою чергу, це потребує визначення напрямів трансформації правових, управлінських, господарських та фінансових інститутів, функціонування котрих забезпечувало б процес перетворення земельних ресурсів у повноцінні економічні активи. Важливим є також застосування високоефективних та одночасно гнучких організаційних та господарських механізмів для врахування всіх без винятку природних ресурсів в системі оцінки рівня капіталізації земельних ресурсів. Саме з цих позицій виникає необхідність організації спеціалізованих структур, завданням котрих має стати забезпечення повноцінного включення земельних ресурсів у господарський оборот, з одночасним створенням відповідного фінансового підґрунтя для забезпечення їх охорони та відтворення, а також досягнення у цілому економічного, соціального та екологічного ефекту від раціонального природокористування, орієнтованого на досягнення умов розширеного відтворення та сталого розвитку.