6 жовтня 2016 року

18:32:39 06.10.2016 Назад

СТАЛИЙ РОЗВИТОК ЯК ПРІОРИТЕТ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ

6 жовтня розпочав роботу Київський міжнародний економічний форум. Лейтмотив заходу – виклики, що стоять перед Україною напередодні Четвертої індустріальної революції. Програма форуму складалася з пленарного засідання та понад півтора десятка панельних дискусій. Експерти обговорили дуже актуальні для нашої країни теми, зокрема: індустрія 4.0 та промислова політика України; лідерство та реформи; світовий досвід боротьби з корупцією. У роботі форуму прийняли участь всесвітньо відомі економісти Ерік Райнерт та Гжегож Колодко.

У своєму виступі прем’єр-міністр України Володимир Борисович Гройсман зазначив, що на жаль за 25 років не було побудовано якісну систему управління державою, посилилась залежність національної економіки від традиційних ринків. На його думку, не використовуються повною мірою сприятливі можливості для соціально-економічного піднесення, зокрема людський потенціал та природні ресурси. Прем’єр переконаний, що в теперішніх умовах основним завданням уряду є формування державної політики сталого економічного зростання, щоб позбутися сировинної спрямованості розвитку економіки та покращити інвестиційний клімат. Важливим завданням, на думку керівника українського уряду, є проведення публічної приватизації, встановлення прозорих правил гри на інвестиційному ринку, усунення будь-якого тиску на бізнес.

У виступі генерального директора Директорату з питань сусідства і переговорів щодо розширення Європейської комісії Крістіана Даніельсона йшлося про те, що Україна зробила вражаючі кроки вперед порівняно з 2013 роком. Він наголосив на необхідності подальшої боротьби з корупцією в Україні, впровадження проектів з енергоефективності, забезпечення сталості реформ в цілому. Крістіан Даніельсон також зазначив, що Україна має продемонструвати реальні кроки щодо впровадження Угоди про асоціацію з ЄС.

У виступах першого віце-прем’єр-міністра Степана Кубіва та Голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Віктора Галасюка говорилося про пріоритети поглиблення реформ в умовах загострення екзогенних та ендогенних ризиків. У роботі форуму прийняв участь заступник директора Державної установи «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку НАН України», доктор економічних наук, професор В.А.Голян.