10 червня 2017 року

10:16:57 10.06.2017 Назад

ПРОЕКТ СПЕЦІАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ З ДОВКІЛЛЯ ООН (ЮНЕП) «ПОСИЛЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ РОТТЕРДАМСЬКОЇ КОНВЕНЦІЇ В УКРАЇНІ ТА СТВОРЕННЯ ПОТУЖНОСТЕЙ ПО БОРОТЬБІ З НЕЗАКОННИМ ОБІГОМ ХІМІЧНИХ РЕЧОВИН»

31 травня 2017 р. науковий співробітник ДУ ІЕПСР НАН України к.е.н., н.с. Т.Л. Омельяненко взяла участь у першому засіданні проекту Спеціальної програми з довкілля ООН (ЮНЕП) «Посилення реалізації Роттердамської конвенції в Україні та створення потужностей по боротьбі з незаконним обігом хімічних речовин» (м. Київ, Орхуський центр). Загалом учасниками заходу було 55 національних та міжнародних експертів.

Під час зустрічі фахівці проаналізували прогалини у виконанні Роттердамської конвенції про процедуру Попередньої обґрунтованої згоди відносно окремих небезпечних хімічних речовин та пестицидів у міжнародній торгівлі та обговорили шляхи попередження їх незаконного обігу в Україні.

До обговорення проблеми долучилися представники ЮНЕП (Женева), експерти Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), Мінекології, Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, митних структур, науково-дослідних інститутів, аграрного бізнесу, неурядових організацій та правоохоронних органів.

За результатами зустрічі вирішено створити міжвідомчу робочу групу з Роттердамській конвенції, яка працюватиме над усуненням недоліків, пов’язаних з реалізацією зобов’язань України у рамках конвенції, зосередити зусилля експертів на зміцненні потенціалу держави щодо протидії незаконному обігу пестицидів, а також розробити електронну навчальну програму та провести кампанію з інституційної розбудови в кількох прикордонних областях України.