30 вересня 2017 року

10:05:10 30.09.2017 Назад

ЛОКАЛЬНА ЕКОЛОГІЧНА ПОЛІТИКА В УМОВАХ НОВІТНІХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ ДЛЯ УКРАЇНИ І ПОЛЬЩІ

21−23 вересня ц.р. у м. Запоріжжя в приміщенні облдержадміністрації відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Суспільство, релігія, культура, наука, техніка, освіта, економіка в умовах новітніх глобальних викликів для України і Польщі». Її організаторами були: Запорізька державна інженерна академія, Запорізький національний університет, Запорізький національний технічний університет, Сейм Республіки Польща (Sejm Rzeczypospolitej Polskiej), Генеральне консульство Республіки Польща в Україні в Харкові, Запорізька обласна державна адміністрація, Запорізька міська рада, Економічний університет, м. Познань (Uniwersytet Ekonomiczny, Poznaniu), Ягеллонський університет, м. Краків (Uniwersytet Jagielloński, Kraków), Польський інститут національної пам’яті, м. Варшава (Instytut Pamięci Narodowej, Warszawа) та інші організації України й Польщі.

В роботі конференції взяв участь представник Державної установи «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку Національної академії наук України», завідувач відділу економічних проблем екологічної політики та сталого розвитку, д.е.н., проф. Хлобистов Є.В., який виступив на пленарному засіданні з доповіддю «Екологічна політика для об’єднаних територіальних громад: пошук ефективних економічних механізмів». У своїй промові він зазначив, що «вплив євроінтеграційного курсу на формування екологічної політики важко переоцінити, оскільки це вимагає від нашої держави не лише імплементувати природоохоронні директиви, але й побудувати інституційні, організаційні та регулятивні підвалини добросусідства, безпечного регіонального розвитку, особливо на рівні населених пунктів та органів самоврядування».

Крім того, проф. Хлобистов Є.В. наголосив на ролі поглиблення децентралізації в процесі формування локальної екологічної політики на рівні об’єднаних територіальних громад і необхідності пошуку новітніх механізмів для визначення обсягів заподіяних збитків внаслідок порушення природоохоронного законодавства та надзвичайних ситуацій природного й техногенного походження.

За результатами конференції розроблені й ухвалені пропозиції та рекомендації до центральних органів виконавчої влади й місцевого самоврядування з питань поглиблення співпраці між українськими та польськими організаціями у сфері регіонального розвитку, інвестиційної діяльності, поліпшення культурних зв’язків.