20 листопада 2017 року

19:01:02 20.11.2017 Назад

УКРАЇНА – НІМЕЧЧИНА: НАЛАГОДЖЕННЯ МІЖНАРОДНОЇ НАУКОВОЇ СПІВПРАЦІ ДУ ІЕПСР НАН УКРАЇНИ

16 листопада 2017 року у залі засідань ДУ ІЕПСР НАН України відбулася зустріч директора інституту академіка НААН України д.е.н., проф. М. А. Хвесика, заступника директора з наукової роботи, д.е.н., проф. І. К. Бистрякова, ученого секретаря к.е.н., с.н.с. А. О. Коваленка, завідувача відділу проблем економіки земельних і лісових ресурсів д.е.н., с.н.с. А. М. Сундука, співробітників цього відділу докторанта к.е.н., с.н.с. О. В. Сакаль, к.е.н. Н. А. Третяк, молодшого наукового співробітника відділу економічних проблем водокористування Г. С. Штогрин із делегацією німецьких експертів у земельній сфері.

До складу делегації увійшли менеджер міжнародних проектів Товариства з управління та реалізації землі (BVVG) пан Крістоф Конрад Ґільґен, керівник Товариства з управління та реалізації землі (BVVG) у федеральній землі Саксонія-Ангальт пан Ганс-Егберт фон Арнім, юрисконсульт цього підрозділу товариства пан Герхард Лудден, фахівець Відомства сільського господарства, консолідації земель та лісового господарства регіону Альтмарк пан Хартмут Крізе. Зустріч була присвячена налагодженню міжнародної наукової співпраці, а також обміну думками між науковцями інституту та експертами з Німеччини щодо актуальних проблем консолідації земель і правової долі земельних ділянок під будівлями і спорудами.

Директор ДУ ІЕПСР НАН України академік НААН України д.е.н., проф. М. А. Хвесик виступив з вітальним словом, розповів делегації про історію і діяльність ДУ ІЕПСР НАН України, представив наукові дослідження, публікації та досягнення співробітників інституту, а також доповів про стан земельних відносин в Україні, результати і проблемні аспекти земельної реформи, роль власності на землю у розвитку сільських територій, значну подрібненість земельних ділянок, ризики і загрози надмірної концентрації земель, виклав наукове бачення шляхів вирішення завдання консолідації земель в Україні та формування єдиного земельно-майнового комплексу.

Д.е.н., проф. І. К. Бистряков привітав учасників зустрічі і наголосив на перспективах співпраці науковців інституту з німецьким експертами у вирішенні проблем сталого землекористування, вивченні європейського досвіду регулювання земельних відносин, вказав на необхідність наукового забезпечення управлінських рішень у сфері землегосподарювання.

Пан Ганс-Егберт фон Арнім представив доповідь на тему «Консолідація земель / тимчасовий обмін у Німеччині та роль BVVG». Він розповів про передумови приватизації в сільському господарстві у Східній Німеччині, процедуру тимчасового обміну, а також можливі варіанти подолання ризиків і загроз перед подальшою приватизацією земель / перед скасуванням мораторію в Україні.

К.е.н., с.н.с. О. В. Сакаль виступила з доповіддю про характеристики земельного фонду і стан земельних відносин в Україні. Щодо вирішення проблеми значної парцеляції сільськогосподарських угідь в Україні вона відзначила пріоритетну необхідність завершення формування земельних ділянок як об’єкта цивільних прав і розвиток сільськогосподарської кооперації.

Пан Хартмут Крізе розповів про повноваження і компетенції Відомства сільського господарства, консолідації земель та лісового господарства регіону Альтмарк. Він вказав, що проблема консолідації земель у Німеччині також має місце, висвітлив процедуру укрупнення земельних ділянок згідно із Законом про регулювання сільського господарства та Законом про консолідацію земель, навів практичні приклади із своєї роботи, назвавши консолідацію важливим інструментом розвитку сільської місцевості.

Пан Крістоф Конрад Ґільґен розповів про міжнародну діяльність BVVG, зокрема спільно з Україною. Він запропонував можливі форми співпраці BVVG і ДУ ІЕПСР НАН України.

Учасники зустрічі сформували напрями подальшої співпраці та запланували розвивати подальший обмін експертними думками.