21 березня 2018 року

11:31:05 21.03.2018 Назад

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛІСІВ

Сьогодні, 21 березня 2018 р., у світі відзначають Міжнародний день лісів. Він офіційно започаткований Генеральною Асамблеєю ООН з 2012 року. Щороку Міжнародний день лісів проходить під різними галсами. У 2018 році він відбувається під гаслом «Ліси та населені пункти».

Цікава інформація про українські ліси:

Ліси України за своїм призначенням і розміщенням виконують переважно водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі та інші функції, забезпечують потреби суспільства в лісових ресурсах.

Загальна площа лісових ділянок, що належить до лісового фонду України, становить 10,4 млн га, в тому числі вкриті лісовою рослинністю 9,6 млн га.

Лісистість України становить 15,9%. Але, незважаючи на досить невелику лісистість території, Україна займає 9-те місце у Європі за площею лісів та 6-те місце за запасами деревини.

За 50 років лісистість зросла майже у півтора рази.

Більше половини лісів країни створені людиною та потребують посиленого догляду.

Вікова структура лісів історично склалась під впливом заліснення великих площ зрубів після Другої світової війни, створення нових лісів на значних площах у 50-70 роках минулого століття.

У результаті найбільшу питому вагу у насадженнях мають середньовікові деревостани – 45%. Середній вік лісів становить понад 60 років, відбувається поступове старіння лісів, що призводить до погіршення їх санітарного стану.

Запас деревини в лісах оцінюється в межах 2,1 мільярда м3.

За рік в лісах України в середньому приростає 35 млн м3 деревини. Середньорічний приріст деревини на 1 га у лісах Держлісагентства дорівнює 3,9 м3 на 1 гектар і коливається від 5,0 м3 в Карпатах до 2,5 м3 у Степовій зоні.

У лісах Держлісагентства запас на 1 гектарі складає близько 240 м3 (7-ме місце в Європі, в Польщі – 219 м3, в Білорусі – 183 м3, в Швеції – 119 м3).

В цілому по Україні цей показник нижчий і складає 218 м3 (9-ме місце в Європі) за рахунок у першу чергу лісів реформованих сільгосппідприємств, які зріджені та знаходяться в складному санітарному стані.

Цікаві факти до Міжнародного дня лісів у 2018 році:

        Ліси та дерева накопичують вуглець, що допомагає пом'якшенню наслідків зміни клімату в містах і передмістях.

        Дерева покращують місцевий клімат, сприяючи економії 20-25% енергії, що витрачається для обігріву.

        Раціонально створені посадки дерев у міських районах здатні забезпечити зниження температури повітря на 8 градусів за Цельсієм, зменшуючи таким чином потреби в кондиціонуванні повітря на 30%.

        Дерева в містах є чудовим фільтром, що видаляє з повітря шкідливі забруднюючі речовини і зважені частинки.

        Відгороджуючи будинки від прилеглих доріг і промислових зон, дерева знижують рівень шумового забруднення.

        Ліси в містах, передмістях та населених пунктах сприяють фільтрації і регулювання водних ресурсів, сприяючи підвищенню якості прісної води для сотень мільйонів людей. Ліси також захищають водозбірні басейни і запобігають повеням,  оскільки вони накопичують воду в деревині та в ґрунті.

        Зелені масиви в містах, сприяють формуванню активного і здорового способу життя, профілактиці хвороб і є місцями спілкування людей.