2 квітня 2018 року

13:53:09 02.04.2018 Назад

ЄДИНИЙ ДЕРЖАВНИЙ ВЕБ-ПОРТАЛ ВІДКРИТИХ ДАНИХ

Під час проведення наукових досліджень часто виникає ситуація, коли спостерігається дефіцит статистичної інформації. Більше того, подібна проблема є актуальною і для сфери управління, адже точна і об’єктивна інформація про стан справ і перебіг економічних процесів забезпечує прийняття і адекватних управлінських рішень.

Одним із шляхів поліпшення ситуації є відкриття державних даних для громадян та бізнесу. Згідно сучасного бачення, відкриття державних даних у спеціальних форматах – це сучасний інструмент підвищення прозорості органів влади і якості прийняття управлінських рішень. На базі відкритих даних розвиваються успішні суспільно важливі та комерційні проекти.

На їх основі ряд НДІ та громадські організації аналізують, наскільки ефективно реалізуються реформи, забезпечуючи належний контроль та прозорість, а бізнес та стартапи створюють нові моделі роботи, продукти та сервіси.

У 2017 році в Україні було запроваджено єдиний державний веб-портал відкритих даних http://www.data.gov.ua/. Згідно цього ресурсу, відкрито для громадян та бізнесу єдиний державний реєстр фізичних та юридичних осіб, реєстр платників податків на додану вартість та інші пріоритетні набори даних, а в жовтні Україна офіційно приєдналася до міжнародної Хартії відкритих даних, яка задає стандарти відкритості держави у сучасному світі.

Дорожня карта – це комплексний план дій Уряду з імплементації шести принципів міжнародної Хартії та розвитку відкритих даних в Україні на 2017 рік, розроблений за результатами публічних консультацій з представниками бізнес-спільнот, громадського сектору та органів влади.

Цей технологічний крок формує передумови до усвідомлення можливостей імплементації європейської Директиви 2013/37/ЄС про повторне використання інформації громадського сектору, яка вводить право на повторне використання інформації безкоштовно. 

Портал може бути корисним щодо інформаційного забезпечення проведення наукових досліджень, адже є інформація за окремими природними ресурсами та особливостями їх використання.

Підготовлено за інформацією Єдиного державного веб-порталу відкритих даних

 

Сундук А.М., д.е.н., с.н.с.,

Шашула Л.О., к.е.н., с.н.с.

відділ проблем економіки земельних і лісових ресурсів