24 квітня 2018 року

16:49:06 24.04.2018 Назад

11-Й МІЖНАРОДНИЙ АРХІТЕКТУРНИЙ ФЕСТИВАЛЬ СANACTIONS

19-21 квітня 2018 року завідувач відділом природно-техногенної та екологічної безпеки д.е.н., с.н.с. Г.О. Обиход і старший науковий співробітник відділу проблем економіки земельних і лісових ресурсів к.е.н., с.н.с. О.В. Сакаль взяли участь в 11-му Міжнародному архітектурному фестивалі СANactions, що відбувся у м. Києві.

Мета проведення фестивалю полягає у сприянні створенню в Україні місць і спільнот, де громадяни будуть жити із задоволенням та плідно працювати, шляхом об’єднання найкращого світового досвіду у сферах архітектури й урбанізму, аби навчати та надихати відповідальних й активних агентів змін.

Головною темою цьогорічного заходу стало – З’ЄДНАННЯ (CONNECTIONS), де вперше в історії згуртувалися на одному майданчику найкращі світові архітектурні фестивалі. Подія включала лекції, архітури, воркшопи, майстер-класи, дискусії, виставки, дитячу програму, презентації та інші формати. Cпіворганізаторами фестивалю були: London Festival of Architecture, Copenhagen Architecture Festival, Urban Forum Kazakhstan, New Generations, Architecture Fringe. Серед запрошених лекторів презентували свої досягнення провідні архітектори та урбаністи світу: Йен Ґел (Jan Gehl), Маркус Апензелер (Markus Appenzeller), Бенджамін Хоссбах (Benjamin Hossbach), Луіза Фііл Хансен (Louise Fiil Hansen), Дірк Іеде Терпстра (Dirk Iede Terpstra), Томмі Мякінен (Tommi Mäkynen), Міріам Німеєр (Mirjam Niemeyer), Маттіас Рамміг (Matthias Rammig), Харіс Піплас (Haris Piplas), Андреас Рубі (Andreas Ruby), Кен Сміт (Ken Smith), Мартайн де Віт (Martijn de Wit), Григорій та Віктор Зотови (більш детально див. за посиланням http://festival.canactions.com/program#schedule).

Особливістю заходу стали архітектурні тури Києвом: від Лаври до Подолу та Річпорту, вздовж Великого Дніпра по шляху до Крайки. Також вперше в нашій державі в рамках фестивалю відбулася презентація книги “батька урбанітстики“ Йена Ґела “Міста для Людей“ українською мовою (більш детально див. за посиланням https://osnovypublishing.com/mista-dlya-lyudey/).

Під час архітурів на прикладах Києва урбаністи аналізували українські міста, їх здобутки та проблеми, котрі притаманні регіону Центрально-Східної Європи загалом. Відмічалося, що міста неодноразово зазнавали реструктуризації, проте використані в них спадкові моделі міського планування та управління переважно застарілі, а нові підходи ще недостатньо вивчені.

Завдяки активній та прототипній програмі фестивалю CANactions, що відбувався в унікальній міській лабораторії найскладніших та найпотужніших міських зон Києва, позиціонував себе як трансформаційна сила для міста, усуваючи розрив між архітектурою, містобудуванням та їх соціальними наслідками. Учасників заходу закликали стати активними агентами змін та приєднатися до створення нової парадигми планування, проектування, розвитку й управління містами. CANactions – освітня платформа, яка сприяє створенню в Україні просторів, де громадяни будуть жити із задоволенням та плідно працювати.

У рамках фестивалю CANactions його засновником Віктором Зотовим презентовано одну із робіт архітектурного бюро "ZOTOV&CO" ltd, а саме житловий комплекс у передмісті Києва в локації селища Білогородка (більш детально див. за посиланням http://www.zotov.com.ua/uk/projects#/all).