13 лютого 2019

20:07:03 13.02.2019 Назад

МОРАТОРІЙ НА ЕКСПОРТ ЛІСУ АБО ЯК ПРАЦЮЄ ПРОТЕКЦІОНІЗМ В УКРАЇНІ

8 лютого 2019 року у м. Київ в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбувся круглий стіл на тему: «Мораторій на експорт лісу або як працює протекціонізм в Україні». Захід відбувся в рамках проекту «Чи потрібен Україні протекціонізм? Можливості та обмеження ПВЗВТ з ЄС», який здійснюється Інститутом економічних досліджень за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в межах проекту «Громадська синергія».

У роботі заходу взяв участь провідний науковий співробітник відділу методології сталого розвитку ДУ ІЕПСР НАН України професор Ігор Лицур з доповіддю «МОРАТОРІЙ НА ЕКСПОРТУ ЛІСУ: відмінити не можна продовжити».

Загалом, учасники круглого столу вважають мораторій частковим і тимчасовим заходом. Як свідчить статистика, ліс продовжували вивозити під виглядом дров, а у лісопильній галузі розвинувся значний тіньовий сектор. Якщо Україна справді хоче підтримувати деревообробну та меблеву галузі, то необхідний комплексний підхід, зокрема спільна стратегія розвитку лісівництва та галузей, що використовують деревну сировину.