19 грудня 2019 року

22:05:48 19.12.2019 Назад

КРУГЛИЙ СТІЛ «НОВІ МОЖЛИВОСТІ КОСМІЧНИХ СПОСТЕРЕЖЕНЬ: ГЛОБАЛЬНА СИСТЕМА СИСТЕМ GEOSS ТА УКРАЇНА»

11 грудня 2019 року у Великому конференц-залі НАН України (Володимирська 55, 3-й поверх) відбулося засідання круглого столу на тему: «Нові можливості космічних спостережень: глобальна система систем GEOSS та Україна», організоване Інститутом космічних досліджень НАН України та ДКА України, Національним комітетом GEO-Україна, Радою з космічних досліджень НАН України та Державним космічним агентством України.

Мета заходу – обговорення перспектив застосування в Україні інноваційних супутникових технологій відстеження показників сталого розвитку, моніторингу агроресурсів, стану довкілля в контексті формування глобальної системи систем GEOSS та її європейського сегменту EuroGEO.

У процесі роботи круглого столу заслухано інформаційні повідомлення:

        GEOSS як інструмент цифрової економіки: амбітні плани десятилітнього плану GEO (О. Федоров);

        Поточні результати та плани розвитку проектів ERA-PLANET та Світового банку (Н. Куссуль);

        Моніторинг якості повітря на основі супутникових та наземних даних (Т. Буланая);

        Моніторинг ліній електропередач за супутниковими даними (В. Корепанов);

        Досвід виконання молодіжних науково-навчальних інноваційних проектів та тренінгових програм в інжиніринговій школі (JI. Шуміло).

Дискусія була присвячена створенню українського сегменту європейського дослідницького простору у сфері супутникових спостережень та інтенсифікації публічно-приватного партнерства.

До обговорення запрошені фахівці, науковці, користувачі космічних послуг, представники органів державного управління та приватного бізнесу, а також молоді дослідники.

У заході взяла участь старший науковий співробітник відділу проблем економіки земельних та лісових ресурсів ДУ ІЕПСР НАН України кандидат економічних наук Наталія Третяк.