27 березня 2020 року

15:11:30 27.03.2020 Назад

"ЗЕЛЕНА" ТА ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ – МАЙБУТНЄ  ІНДУСТРІАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Європейська комісія представила нову стратегію розвитку промисловості, яка покликана допомогти підприємствам галузі бути лідерами трансформації у напрямку досягнення цілей кліматичної нейтральності та цифрового розвитку. Даний документ передбачає підвищення конкурентоспроможності індустріального сектору Європи та зміцнення її стратегічної автономії у часи геополітичних змін та зростання глобальної конкуренції.

Сутність стратегії полягає в  реалізації триєдиного завдання: підтримка глобальної конкурентоспроможності ЄС на внутрішньому ринку та у глобальному вимірі, перетворення Європи на кліматично нейтральний континент до 2050 року та визначення її цифрового майбутнього.

До середини 2020 року Єврокомісія повинна затвердити «Білу книгу», яка дозволить боротися з руйнівним ефектом для єдиного ринку від іноземних субсидій та визначить параметри зовнішньої участі у програмах європейського державного замовлення. Буде створений правовий інструмент для регулювання іноземної грошової допомоги. Водночас ЄС продовжуватиме підтримку глобальних правил щодо промислових субсидій у рамках СОТ та принципу взаємності з третіми країнами у політиці державних замовлень.

З метою модернізації декарбонізації промислового виробництва та  підвищення його енергоефективності буде створений «Чистий водневий альянс», який сформує нову основу для використання чистої енергії та ініціюватиме відповідну перебудову промислових платформ і секторів. Для формування нової інституції використають модель Європейського альянсу з виробництва батарей, який об'єднав понад 200 компаній, національних урядів і дослідницьких організацій.

Реалізації завдань визначених у  документі  сприятиме створення Промислового форуму ЄС, який стане технологічною платформою, відкритою для представників промисловості, у тому числі середніх і малих підприємства та соціальних партнерів.

 

Відділ економічних проблем водокористування