9 грудня 2020 року

00:22:15 09.12.2020 Назад

ОНЛАЙН-СЕМІНАР «УЧАСТЬ ГРОМАДСЬКОСТІ В РОЗРОБЦІ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПЛАНІВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ»

2 грудня 2020 року відбувся другий семінар у рамках проекту міжнародної технічної допомоги «Разом для співтовариства та природи: зміцнення процесу розвитку в Міорському районі (Вітебська область, Білорусь) через партнерство місцевої влади та громадянського суспільства», що реалізується за підтримки Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі. Захід відбувся в межах дворічного проекту «Школа-лабораторія сталого розвитку та «зеленої» економіки», який виконується Державною установою «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку НАН України» разом з Громадською радою проекту та Інститутом підприємницької діяльності (Мінськ).

В семінарі взяла участь провідний науковий співробітник ДУ «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку НАН України», доктор економічних наук Марія Ільїна з доповіддю «Фінансова децентралізація територіальних громад в Україні в межах адміністративної реформи», де були представлені основні напрями територіальної реформи, принципи, засади та особливості здійснення фінансової децентралізації на сільських територіях. 

У семінарі також взяли участь представники з Німеччини та Білорусі: Даніель Крутцина (експерт в галузі економіки та сталого розвитку), Віталій Жукович (лідер ініціативної групи зі сталого розвитку, директор середньої школи), Анатолій Лисюк (професор кафедри політології та соціології Брестського державного університету, доктор політичних наук), Алєг Сіваграков (менеджер проекту, доцент Інституту підприємницької діяльності, кандидат економічних наук) та інші учасники, які виступили з презентаціями конкретних прикладів сталого розвитку сільських громад у сучасних умовах. 

Під час заходу було представлено доповіді «Партисипація – найважливіший принцип розробки й реалізації планів сталого розвитку територій» (Даніель Крутцина, Німеччина), «Школа + сільрада = разом до сталого розвитку. З досвіду роботи» (Віталій Жукович, Білорусь), «Що виявив аналіз практик залучення громадськості до роботи зі сталого розвитку у Брестській області?» (Анатолій Лисюк, Білорусь), «З досвіду міжнародних проектів з розробки й реалізації планів сталого розвитку територій: аспекти участі» (Алєг Сіваграков, Білорусь).

Подальші заходи в рамках реалізації проекту заплановані на 2021 рік. Зокрема під час наступних семінарів обговорюватимуться конкретні методи залучення громадськості, урізноманітнення цих методів залежно від груп населення, можливості мультиплікації успішних прикладів та спектр ефектів від якнайширшого залучення усіх зацікавлених сторін до реалізації проектів сталого розвитку.

 

Відділ проблем економіки земельних і лісових ресурсів