18 червня 2021 року

10:07:55 18.06.2021 Назад

МІЖНАРОДНИЙ СЕМІНАР «ПЕРЕВАГИ ТА СТИМУЛИ ДЛЯ ЕКОІНДУСТРІАЛЬНИХ ПАРКІВ»

16 червня 2021 року директор Державної установи «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку Національної академії наук України», акад. НААН України, д.е.н., проф. М. А. Хвесик, в якості делегованого представника Президії НАН України, прийняв участь у Міжнародному семінарі з формування екоіндустріальних парків «Переваги та стимули для екоіндустріальних парків», котрий підтримується урядом Швейцарії та реалізується Організацією Об’єднаних Націй у сфері промислового розвитку. Основними завданнями семінару були:

• поділитись міжнародним досвідом стосовно переваг і стимулів розвитку парків та успішними історіями їхнього застосування;

• обговорити потенційні переваги впровадження парків в Україні в колі освітян, науковців та представників держсектору;

• підвищити обізнаність представників державного та приватного секторів стосовно переваг парків;

• підвищити спроможність національних інституцій, залучених до створення політики парків визначеного типу.

3 березня 2021 року діє Національна економічна стратегія на період до 2030, прийнята Урядом України. Документ включає стратегічний курс на промисловий розвиток та передбачає забезпечення державної підтримки індустріальних парків, включених до Реєстру індустріальних (промислових) парків, шляхом фінансування заходів, спрямованих на покращення екологічних, енергетичних та економічних показників їх функціонування з метою запровадження моделі екоіндустріальних парків (далі – ЕІП). Таким чином, Уряд України націлений на просування моделі EIП, що ґрунтується на співпраці між компаніями-учасниками індустріальних парків. Згаданий підхід визначається як завдання для досягнення стратегічної мети створення нових виробничих потужностей шляхом стимулювання інноваційної діяльності підприємств у всіх регіонах країни.

В контексті зазначеного із доповіддю «Передумови для впровадження національного законодавств для екоіндустріальних парків» виступила Вікторія Школьна, національний експерт UNIDO. Міжнародним досвідом стосовно переваг та стимулів для парків поділився Жан-Поль Готьє, консультант UNIDO, генеральний Секретар «WEPZA».  Андрій Мельник, начальник відділу інструментів залучення інвестицій, департаменту інвестицій, Міністерства економіки України проінформував щодо тенденції розвитку індустріальних парків на засадах дотримання екологічних вимог.