30 липня 2021 року

10:28:09 30.07.2021 Назад

ЛІСОВА ГАЛУЗЬ ПОТРЕБУЄ РЕФОРМУВАННЯ: РЕЗУЛЬТАТ КРУГЛОГО СТОЛУ FSC УКРАЇНА

15 липня 2021 року FSC Україна провела другий із серії “Лісові діалоги” круглий стіл. Захід був присвячений питанню правового регулювання незаконних рубок, обігу незаконно добутої деревини та низького правозастосування. Відсутність єдиного визначення та вкладення різного змісту в поняття «незаконних рубок» зумовлює різне трактування, розбіжності у статистиці відомств, погіршення іміджу лісового сектору країни, зростання недовіри в суспільстві тощо. Законодавчі прогалини регулювання обігу лісової продукції створюють умови для функціонування тіньового обороту деревини. Виявлені порушення законодавства щодо заборони санітарних рубок у період «сезону тиші» стали свідченням низького рівня правозастосування у лісовій галузі. Ці та інші питання стали предметом обговорення на другому «Лісовому діалозі».

Участь у круглому столі брали: Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець, помічник Голови підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Юлії Овчинникової Наталія Богдан, начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) лісів та рослинного світу Держекоінспекції України Юрій Кацагоров, державний експерт управління Апарату РНБО України Іннеса Медведенко, керівник проєкту Німецько-український агрополітичний діалог Фолькер Зассе, завідувач кафедри НУБіП України Андрій Білоус, Член Правління Української Асоціації Меблевиків Оксана Донска, провідний науковий співробітник ДУ ІЕПСР НАН України Ігор Лицур та інші.

Олег Сторчоус, адвокат, фахівець лісового права окреслив проблему правового регулювання питань, пов’язаних із незаконними рубками та незаконним обігом деревини, наголосивши на зростанні актуальності питання: «Ступінь оцінки незаконних рубок є абсолютно суб’єктивним через відсутність чітких норм визначення. Так, за офіційними даними обсяг незаконних рубок минулих років складав 0,1-0,8 % від обсягу лісозаготівель (тобто від 24 до 118 тис. куб. м), а за неофіційними – від 2 до 20 % (тобто від 400 тис. до 3 млн куб. м)». Спікер окреслив нагальну необхідність як розробки законопроєкту щодо обороту лісової продукції, так і застосування принципів законності та справедливості при запровадженні юридичної відповідальності за лісопорушення.

«Результати анонімного опитування працівників лісогосподарських підприємств та установ природно-заповідного фонду продемонстрували масове порушення законодавства, що регламентує санітарні рубки лісу. Призупинення робіт на 2,5 місяці створює критичну ситуацію для багатьох підприємств, передусім через розповсюдження шкідників і хвороб та недоотримання доходів (комерціалізація цих рубок)», — зазначає Роман Волосянчук, експерт ГО «Екосфера». — «Дивно, але жоден з опитаних лісокористувачів серед причин низького правозастосування не вказав прорахунки в системі управління підприємством».

Учасники круглого столу дійшли висновку, що порушені проблемні питання свідчать про неефективність моделі лісової галузі. Тому необхідним є комплексне реформування галузі, а саме, зміна законодавчих, інституційних та економічних засад її функціонування. Були висловлені пропозиції щодо першочергових дій, зокрема, формування кодексу поведінки та етичних норм лісівника, зміна системи управління із запровадженням оцінки ризиків та удосконалення систем контролю, зокрема, громадського. Необхідним також є спрощення законодавчих норм, які мають бути спрямовані на досягнення бажаного результату, однак не на заборону та обмеження. Потребують удосконалення й інші складові діяльності лісової галузі, а саме: зміна підходів у фінансуванні лісогосподарських заходів, підвищення прозорості та відкритості діяльності підприємств, впорядкування ринку деревини та лісозаготівельних послуг.

«Лісові діалоги» покликані забезпечити багатосторонній діалог між усіма зацікавленими сторонами щодо відповідального і збалансованого лісогосподарювання та збереження лісів. До участі у круглих столах запрошуються представники органів державної влади, науковці та провідні експерти з питань лісового господарства, неурядові екологічні організації, а також інші ключові гравці лісового сектору.

1