16 грудня 2021 року

13:34:25 16.12.2021 Назад

ФОРУМ«ЕКО-ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ»

14 грудня 2021 року директор Державної установи «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку Національної академії наук України», акад. НААН України, д.е.н., проф. М.А. Хвесик, заступник директора інституту з наукової роботи, д.е.н., с.н.с. Г.О. Обиход та молодший науковий співробітник О.В. Каленська прийняли участь у Форумі, присвяченому темі розвитку екоіндустріальних парків (ЕІП) в Україні на основі міжнародного досвіду.

Протягом форуму його учасники мали змогу ознайомитися із прикладами найкращої міжнародної практики щодо формування парків та переконатися, що вони мають різноманітні види економічних, екологічних та соціальних переваг, котрі виходять за рамки традиційних преференцій для бізнесу. ЕІП дають змогу отримати додаткові вигоди від більш тісної співпраці між компаніями-учасниками, постачальниками послуг та місцевими громадами. Це дозволяє компаніям узгоджувати механізми та інструменти розв'язання екологічних проблем, підвищувати економічні вигоди, використовуючи ресурси більш ефективно та даючи можливість учасникам парку користуватися спільними послугами та інфраструктурою.

Серед доповідачів Форуму своє бачення подальшого розвитку політики формування ЕІП представляли Дмитро Наталуха, голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку; Ірина Новікова, заступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України; Віктор Кривенко, представник Мінрозвитку громад та територій; Роман Шахматенко, заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України; Андрій Ропіцький, директор індустріального парку «Біла Церква»; Олексій Кулеба, перший заступник голови КМДА з питань самоврядних повноважень; Леся Василенко, народний депутат України, голова підкомітету з питань зміни клімату та охорони атмосферного повітря та ін.

У всьому світі підходи до створення екоіндустріальних парків мають різні визначення, класифікації та контекст. Про це у своїй доповіді розповів Стефан Сікарс, Генеральний директор Управління екології та енергетики ЮНІДО. Бранко Дуніч та Клаус Тиркко (головні технічні радники Проекту UNIDO), Дітер Мутц (старший консультант Проекту UNIDO, викладач університету прикладних наук і мистецтв Північно-Західної Швейцарії), Цезар Барахона (головний експерт програми еко-індустріальних парків UNIDO) поділились досвідом зі світової практики організації еко-індустріальних парків. За результатами обговорення було встановлено, що еко-індустріальні парки мають різне визначення для сторін-учасників; не всі заплановані результати можуть бути втіленими на практиці; підходи, орієнтовані на процеси сталого розвитку та постійне вдосконалення технологій є найбільш корисними у таких проектах; відсутність досвіду, обізнаності, допоміжних норм та контролю їх дотримання уповільнює розвиток та процес впровадження еко-індустріальних парків; для України в процесі реалізації програми розвитку парків буде присутня значна кількість елементів передової практики, але їх потрібно об'єднувати та застосовувати щоденно у процесах планування, розвитку та управління, пов'язаних з еко-індустріальними парками.

Наразі, за ініціативи Мінекономіки, запроваджено процедуру оцінки ефективності роботи трьох індустріальних парків в Україні: Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс, Агромаш в Запоріжжі та ІП Патріот у Сумах.

Матеріали Форуму доступні за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=NvWGr0TwFNg&ab_channel=livestream.in.u%D0%B0