9 лютого 2023 року

20:49:08 09.02.2023 Назад

ФОРУМ В ДАВОСІ 2023 РОКУ: ЧИ АКТУАЛЬНІ ЕКОЛОГІЧНІ ПИТАННЯ?

З 16 по 20 січня 2023 році в Давосі (Швейцарія) проходив економічний форум, в рамках якого обговорювалися актуальні питання розвитку, існуючі перспективи і шляхи їх досягнення. Зазвичай форум відвідують представники урядів країн, керівництва потужних корпорацій, наукових організацій.

В рамках проведення форуму, в межах панельних дискусій, актуальними питаннями для зустрічі 2023 р. виступали: проблема подальшого розвитку економіки і питання ризиків і загроз в цій площині, можливості подолання продовольчої кризи, шляхи розвитку інформаційних систем, питання війни між Росією і Україною та ін.

Питання агресії Росії і вплив цієї війни для різних секторів політики і економіки проходили і обговорювалися в межах і інших дискусійних майданчиків. Разом з тим, значна увага булла акцентована і для блоку питань екологічного профілю.

Проблеми забезпечення і підтримки сталого розвитку, інструменти його гарантування, можливості розвитку “зеленої” енергетики, – ці та інші питання теж перебували в фокусі уваги учасників форуму. В рамках виступів наголошувалося, що вирішити ці питання можливо тільки завдяки гармонії з природою.

Зауважимо, що важливим інструментом дотримання сталого розвитку є зміна ставлення до використання природних ресурсів, адже зараз є нові методики і підходи до побудови цього процесу на інноваційних принципах. Окремі з цих рішень озвучені в системі дискусій форуму. Разом з тим, як показують розробки, перспективним шляхомдосягнення сталості виступає реалізація комплексу заходів в сфері економізації природних ресурсів, серед яких можливо виокремити питання розвитку підприємництва у сфері природокористування, впровадженнянових інструментів регулювання (платежі за екосистемні послуги), врахування ринкових позицій природних ресурсів в процесі їх використання. Це дозволить гармонізувати економічні процеси з вимогами охорони природного середовища.

Анатолій Сундук, д.е.н., с.н.с.

завідувач відділу проблем економіки земельних і лісових ресурсів