11 липня 2016 року

15:06:48 11.07.2016 Назад

ЕКСПЕРТНА ЗУСТРІЧ З ОБГОВОРЕННЯ ПРОГАЛИН В ІСНУЮЧОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ ЩОДО ФОРМУЛЮВАННЯ ВОДНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ВОДНОЇ СТРАТЕГІЇ УКРАЇНИ

7 липня 2016 року провідний науковий співробітник відділу економічних проблем водокористування ДУ ІЕПСР НАН України, д.е.н., с.н.с. Сундук Анатолій Миколайович взяв участь у роботі експертної групи з обговорення прогалин в існуючому законодавстві щодо формулювання водної безпеки та водної стратегії України, яка відбулася у конференц-залі Водно-інформаційного центру («Музей води») (м. Київ, вул. М.Грушевського, 1 В).

У виступі акцентовано увагу відносно того, що розгляд водних ресурсів у системі безпеки дає змогу врахувати і ввести до кола дослідження ті властивості ресурсу, які за власними специфічними особливостями важко локалізувати та піддати обробці. Можливі також розширення змістовних характеристик для водних ресурсів при їх розгляді під кутом зору безпеки.

Крім того, враховуючи важливість і пріоритетність водних ресурсів для життєзабезпечення населення і стабільного функціонування економіки, водний чинник тільки завдяки цьому виступає фактором національної безпеки. А це, у свою чергу, зумовлює необхідність розгляду водних ресурсів у вимірах безпеки.

Для держав, що розташовані у посушливих районах, водні ресурси вже давно стали фактором безпеки, адже від їх наявності залежить як розвиток економіки, так і аграрного виробництва, стабільність соціальної сфери і добробут населення. Країни помірного клімату у контексті дії глобальної зміни клімату, також потрапляють у цю залежність.

Також, розгляд водних ресурсів у вимірах безпеки формує передумови до визначення основних інструментів корекції її базових характеристик. Площина безпеки включає до свого складу значну кількість елементів різного походження (пріоритети, поточні параметри, стратегічні і тактичні підходи до управління), що уможливлює і розширює шляхи її керування. Таким чином, категорії безпеки накладаються на водні процеси.