13 жовтня 2016 року

18:54:21 13.10.2016 Назад

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ – ЗАПОРУКА ЗМІЦНЕННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ЦІЛІСНОСТІ УКРАЇНИ

12 жовтня 2016 р. у бізнес-центрі «Парус» пройшов VI Національний експертний форум «Ключові питання року». Програма заходу включала три дискусійні панелі: «Децентралізація і цілісність держави», «Складові енергетичної безпеки», «Україна в Європі та у світі», котрі присвячені актуальним проблемам зміцнення української державності та усунення найбільш деструктивних екзогенних ризиків для господарської самодостатності й територіальної цілісності країни.

Спікерами дискусійної панелі «Децентралізація і цілісність держави» були відомі українські та іноземні політики, громадські діячі та чиновники: співголова групи стратегічних радників з підтримки реформ при Кабінеті Міністрів України Іван Міклош, голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, голова Луганської військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз, український політик Роман Безсмертний.

Роман Безсмертний наголосив на важливості правильної просторової організації господарства, відставанні України від європейських держав за багатьма параметрами соціально-економічного розвитку. На його думку, необхідно чітко визначити пріоритети децентралізації, щоб уникнути рецидиву 2005 року, коли цей процес залишився лише декларацією. Політик переконаний, що саме децентралізація дасть змогу зміцнити територіальну цілісність України.

Іван Міклош зосередив увагу присутніх на необхідності прийняття значної кількості законів для прискорення реформ. Словацький економіст зазначив, що у свій час безпосередньо займався фіскальною децентралізацією на батьківщині і наголосив на доцільності врахування позитивного європейського досвіду при виборі пріоритетів децентралізації в Україні. На його думку, запорукою вдалої децентралізації є встановлення фіскальної відповідальності територіальних громад. Він також зупинився на питанні пролонгації мораторію на продаж сільськогосподарських земель, зазначивши, що відсутність повноцінного земельного ринку надзвичайно негативно впливає на реформи, особливо в частині активізації інвестиційної діяльності на селі. І. Міклош також акцентував увагу на необхідності результативної імплементації прийнятих законів, які стосуються прискорення реформ, а також на тому, що не вдалося використати унікальний шанс прискорення реформ у період, коли правляча коаліція мала конституційну більшість.

Олег Синютка вказав на суспільний запит щодо проведення децентралізації, оскільки люди відчувають необхідність через додаткові повноваження реалізувати свої потреби. Львівський губернатор також зазначив, що обласні центри отримали значні фінансові ресурси вже на перших етапах децентралізації. На його думку, одним із каталізаторів розвитку територій є надання об’єднаним громадам права розпоряджатися землею. Він також  констатував факт того, що у Львівській області кожного тижня відкривається нове підприємство.

У ході дискусійної панелі «Складові енергетичної безпеки» виступили: радник з енергетики групи стратегічних радників при Кабінеті Міністрів України Карел Хірман, радник міністра енергетики та вугільної промисловості України Сергій Чех, керівник енергетичної секції групи підтримки України Торстен Воллерт, народний депутат України Ольга Белькова. На думку Карела Хірмана, ринкові реформи в енергетичному секторі України тільки розпочинаються. Активну участь у роботі панелі взяв президент Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков, який наголосив, що в Україні сьогодні найбільш актуальною є проблема не енергетичної безпеки, а енергетичної залежності. Він вказав на кризові явища в атомній енергетиці, відсутність модернізації та реконструкції теплоенергетичних потужностей, залежність від зовнішніх поставок вугілля.

У роботі VI Національного експертного форуму «Ключові питання року» взяв участь заступник директора з наукової роботи Державної установи «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку Національної академії наук України», доктор економічних наук, професор В.А. Голян.