21 березня 2017 року

13:47:42 21.03.2017 Назад

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗЕМЛІ ТА МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛІСУ

21 березня, на планеті відзначається відразу два важливих екологічний свята – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗЕМЛІ та МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛІСУ.

Всесвітній день Землі був проголошений Генеральним секретарем ООН у березні 1971 року і відзначається щорічно в день весняного рівнодення.

Традицію святкування Дня Землі в березні було запропоновано Джоном Макконеллом, бізнесменом і видавцем, який представив проект святкування Дня Землі на конференції ЮНЕСКО з питань навколишнього середовища у листопаді 1969 року. Пізніше керівництвом міста Сан-Франциско була видана Декларація про День Землі і 21 березня 1970 р. в перший раз було організовано відзначення цього дня.

Під час святкування Всесвітнього дня Землі в різних країнах проводяться найрізноманітніші заходи та акції: екологічні конференції, виставки про природу, закривається автомобільний рух на вулицях великих міст, активісти організовують прибирання територій і посадку дерев.

 

Так само сьогодні, 21 березня, відзначається і МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛІСУ. Ця пам'ятна дата була заснована Продовольчою і сільськогосподарською організацією при ООН (ФАО) з ініціативи Європейської конфедерації сільського господарства в 1971 році.

Проблема збереження лісу та його багатств стоїть сьогодні в ряду найважливіших екологічних завдань для всіх країн світу. В останні роки тенденції, пов'язані зі зменшенням лісів на Землі, викликають тривогу не тільки у екологів, але й у всього міжнародного співтовариства. Тому цей день покликаний привернути увагу до важливості значення лісів для життя на планеті, підвищити обізнаність суспільства про їх надзвичайну роль у екосистемних процесах.