17 серпня 2017 року

23:30:43 17.08.2017 Назад

ОРГАНІЗАЦІЯ СИСТЕМИ ВОДОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КРАЇНИ-МІСТА РЕСПУБЛІКА СИНГАПУР

У контексті нової парадигми водокористування, згідно з котрою стічні води розглядаються як цінний ресурс, цікавим є досвід країни-міста Республіка Сингапур щодо водозабезпечення населення та галузей економіки.

Ця острівна країна не має ґрунтових вод і озер, проте розроблена на державному рівні ґрунтовна водна стратегія, яку громадськість вважає найефективнішою у світі. Для забезпечення питних потреб населення використовується  перероблена, опріснена вода й штучні водойми.  Інженерам знадобилося 30 років, щоб налагодити роботу системи водопостачання міста-держави.

Найбільшим технологічним досягненням Національного водного агентства Сингапура є  система переробки стічних вод NEWater, що функціонує з 2003 року. Її потужність дає змогу задовольнити 30% добової норми водопостачання.  Таку воду використовують здебільшого для промислових цілей, а залишок  надходить до одного із 17 водосховищ у країні. Перероблену воду можна споживати для пиття чи приготування їжі. Представники цієї організації стверджують, що перероблена вода пройшла 150 тис. випробувань, а її якість відповідає вимогам щодо питної води Всесвітньої організації охорони здоров'я. При цьому вони зазначають, що найскладнішим завданням було переконати населення у безпеці вживання такої води, тому   NEWater проводила спеціальну піар-компанію.

Крім того, чверть добової потреби Сингапура у прісній воді задовольняється за рахунок двох опріснювальних установок, які в сукупності можуть обробляти 100 мільйонів галонів (378,5 млн л) за день. Джерелом води є також стоки, канали, ріки й ставки для збору опадів. Резиденти країни не можуть збирати і зберігати  воду без дозволу уряду. Разом  з імпортом води з Малайзії, дощові опади доповнюють 45 відсотків добової потреби у воді всієї держави.

Активно запроваджуючи smart-технології, Національне водне агентство  запустило у водойми лебедів-роботів. Проект одержав назву New Smart Water Assessment Network (Нова система розумної оцінки якості води),  або NUSwan (Новий лебідь). Під корпусом у вигляді лебедя в натуральну величину прихована складна електронна начинка – міні-лабораторія, яка автоматично відбирає проби води, аналізує її за кількома  параметрами і передає отримані результати на сервер. Як зазначає  The Straights Times, птах-машина є не тільки прикрасою ставків міста, але й стежить за станом води.

Для збору інформації про те, як і скільки населення споживає води, усі лічильники в країні обладнані радіомодулями, що  передають статистичні відповідні дані по кожному будинку та дають змогу здійснювати аналіз споживчої поведінки. Серед  споживачів також активно проводять агітацію щодо економії води.  Нещодавно агентство разом із Національним університетом Сингапура виконало  дослідження з  використанням індивідуального лічильника води, що  забезпечило зниження її споживання на 20% у домогосподарств, які брали участь в експерименті.

Таким чином, унаслідок реалізації комплексу  заходів щодо використання інноваційних smart-технологій можливо  забезпечувати населення та галузі економіки водою в повному обсязі за  відсутності ґрунтових вод і озер у країні.

Відділ економічних проблем водокористування