9 жовтня 2018 року

19:07:48 09.10.2018 Назад

ПРАКТИЧНИЙ ТРЕНІНГ З ПИТАНЬ ПІДГОТОВКИ НАЦІОНАЛЬНИХ ДОПОВІДЕЙ ПРО СТАН НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА

2–4 жовтня 2018 року старший науковий співробітник відділу проблем економіки земельних і лісових ресурсів ДУ ІЕПСР НАН України к.е.н., с.н.с. О.В. Сакаль взяла участь у практичному тренінгу з питань підготовки національних доповідей про стан навколишнього природного середовища, який проводився у м. Києві Міністерством екології та природних ресурсів України в рамках реалізації проекту «Впровадження загальних принципів і методів роботи Спільної системи екологічної інформації в країнах Східного партнерства» («ENISEIS II East») спільно з експертами Європейського екологічного агентства, Словацького екологічного агентства та Міністерства охорони навколишнього середовища Словацької Республіки.

У заході взяли участь представники Державної служби статистики України, Державної служби України з питань надзвичайних ситуацій, Державного космічного агентства України, Державного агентства України з управління зоною відчуження та інших центральних органів виконавчої влади, наукових установ та організацій.

Під час заходу учасники, зокрема, поглибили знання про роль Європейського екологічного агентства, Словацького екологічного агентства, про завдання і звітність щодо оцінки стану довкілля в Європейському Союзі та Словацькій Республіці, екологічні показники та звіти для підтримки національної політики і процесу звітування, вивчали досвід Словацької Республіки у підготовці національної доповіді про стан довкілля, дізналися про систему інформації про навколишнє середовище (збір даних, обробка, представлення) і виявлення прогалин, інституційні ролі та обов’язки щодо розробки і подальшого вдосконалення обміну даними й розробки екологічної інформаційної системи (порталу). Активна частина тренінгу мала форму роботи учасників у групах: розробляли зміст екологічних показників, проект структури національної доповіді про стан довкілля, формулювали пропозиції щодо удосконалення звітів, підтримки національної політики та процесу звітування.

За результатами тренінгу організаторами має бути сформована дорожня карта розробки процесу звітування і підготовки національної доповіді про стан довкілля в рамках проекту ENISEIS II East (більш детально про проект див. за посиланням https://eni-seis.eionet.europa.eu/east/countries/ukraine).